Gyakori kérdések

01. Milyen hosszú egy tanóra?

A tananyag elsajátítására 50 percet szánunk. Így tudom biztosítani az „átszerelési időt”, amikor van lehetőség kipakolni, elpakolni, egyeztetni a következő időpontot, az anyagiakat rendezni, stb.

 

Természetesen igen. A nagyon elszántaknak triplára is.

Az általános iskolásoknak nem javaslom a duplaórát, mert nekik nehéz ilyen hosszú időn át figyelni, és nem lesz hatékony a tanulás. Az érettségire felkészítő kurzusok alkalmai viszont mindig duplaórában zajlanak.

Az órák mindig az egyénileg megbeszélt időpontban kezdődnek, lehetőség szerint egész órakor. Délelőtti órák is foglalhatók, de 18 óra utáni kezdési időpont foglalására nincs lehetőség.

Kérlek, érkezz időben!

Az órák pontosan kezdődnek. Amennyiben utánad újabb diák érkezik, sajnos nem tudom tovább tartani az órát. Mivel a tananyagra szánt idő 50 perc, egy pár perc késés még nem okoz csúszást.

Az általános tanórákra, kérlek, hozd magaddal a tankönyvedet és az órai füzetedet, így én is könnyebben tudok alkalmazkodni az iskolai elvárásokhoz. Hozz egy ezekre az órákra szánt külön füzetet is.

TalkToday! órákra is érdemes hoznod egy füzetet. Szótárfüzetet is hozz, ha külön helyen szereted gyűjteni a szavakat.

Az érettségi felkészítő kurzusokra mindig az előre egyeztetett feladatokat kell magaddal hoznod.

Igen. Az online órákat általában Skype-on keresztül tartom. Más program esetén az a fontos, hogy meg lehessen osztani a képernyőt (a Facebook Messenger például egyelőre nem alkalmas erre).

Fontos, hogy az online egyközök nem tudják 100%-ban helyettesíteni a személyes jelenlétet. Általános iskolás diákok esetén sokszor hasznos, ha tudom nézni, hogy mit ír le a füzetébe, mert így tudok segíteni a jó jegyzet készítésében és a helyesírási hibákra is fel tudom hívni a figyelmét. 

Egyéni megbeszélés alapján lehet erre lehetőség, magasabb díjszabás mellett: helyszíntől, időponttól és óratípustól függően 3 000 – 12 000 Ft/óra áron.

Az óra díjmentesen lemondható legkésőbb a megbeszélt időpont előtti nap 12 óráig, utána már nincs lehetőség a változtatásra. Kérlek, vedd figyelembe, hogy az az időpont neked van fenntartva, azt már más nem fogja tudni betölteni, valamint nekem is kétszer kell majd felkészülnöm az órára. Természetesen megbeszéljük a következő időpontot, de a bérletből ez az alkalom is felhasználásra kerül, vagy ha nincs bérleted, akkor az egyéni óra díjában számolom fel.

Kérlek, hogy a saját és mások egészsége érdekében betegen ne gyere órára!

Ha megbetegedsz, de mégis szeretnél órára jönni, akkor telefonálj időben, és tegyük át az órát máskorra vagy tartsuk meg online formában. Én azért mégis azt javaslom, hogy pihend ki magad, betegen úgysem tudsz hatékonyan tanulni.

Készpénzben, bankkártyával, átutalással vagy online bankkártyás fizetéssel. Minden befizetésről számlát állítok ki.

Az első óra árát az óra végén kell kifizetned. Ugyanígy, ha egy-egy alkalommal jössz el hozzám. A bérletek árát előre kell kifizetni. 

A bérleteseknek kedvezőbb óradíjakat tudok biztosítani. A bérletvásárláskor előre egyeztetjük az időpontokat, így előnyhöz juthatsz a nem bérletesekkel szemben. Bérletet venni akkor éri meg, ha legalább heti egyszer szeretnél órára jönni. A bérletek 5 hétig érvényesek, így nem kell aggódnod, ha egy héten nem tudsz eljönni. Bérletet csak az általános órákhoz lehet váltani.

Nem történt nagy baj, mert a bérleten lévő adatokat én is vezetem. Ennek ellenére kérlek, hogy vigyázz a bérletedre, hiszen így tudod te is követni, hogy mikor jártál nálam, és mennyi alkalmad van még.

Azoknak, akik kizárólag online órákon vesznek részt, természetesen nem tudok kis kártyát adni. Velük minden órán egyeztetjük, hogy hol is tartunk a bérletekkel.

A bérlet névre szól, más részére nem adható át. Bérletet egy, kettő illetve három fő részére lehet váltani, utóbbi esetekben fontos, hogy erre csak akkor van lehetőség, ha egyszerre jártok órára. 

Ilyen esetben két lehetőség van:

a.)    a bérletből használjuk fel az alkalmat, mintha mindannyian megjelentetek volna. Így megmarad a kedvezményes ár, de a hiányzók egy alkalmat sajnos elveszítettek.

b.)    egyéni óradíjjal számolunk, ami egy főre 4000 Ft.

Mivel a bérletek névre szólók, ezért arra nincs lehetőség, hogy valaki más jöjjön el helyette.

Amíg a bérletet el nem használjátok, addig a harmadik fő egyéni óradíjban (4000 Ft) tud csatlakozni. Utána válthattok háromfős bérletet.

Ha kényelmes tempóban, sürgetés nélkül szeretnél tanulni, akkor az általános angolórát ajánlom. Ha nagyon gyorsan el kellene jutni egy alapfokú nyelvvizsgáig, akkor szintén választhatod az általános órákat, vagy ha tudsz jönni délelőttönként, akkor az intenzív felkészítést ajánlom.

TalkToday! beszélgetéseken való részvételt a legelején még nem javaslom, ahhoz ugyanis egy legalább párszáz szavas szókincs is szükséges.

Abban hiszek, hogy aki tud angolul, az bármelyik nyelvvizsgát le tudja tenni. Ha van preferencia, akkor igyekszem ahhoz igazodni, én nem ijedek meg egyiktől sem.

Ezt nem tudom garantálni. Arra tudok ígéretet tenni, hogy minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a felkészülésed eredményes legyen. A sikeres nyelvvizsgához viszont elsősorban a te elszántságodra és szorgalmadra van szükség. A kontakt órákon kívül otthoni munkára is szükség van. Azt javaslom, hogy otthon még ugyanannyi időt szánj a tanulásra, mint amennyi órát veszel tőlem. A nyelviskolák által szervezett hasonló hosszúságú nyelvtanfolyamokhoz képest annyiban tudok többet kínálni, hogy míg ott 5-15 fővel futnak a csoportok, én itt csak veled foglalkozom. Így a te tempódban haladunk, biztosan lesz időd és alkalmad beszélni, és biztosan választ kapsz az összes kérdésedre. Fontos, hogy nekem nincs lehetőségem igazolást, oklevelet vagy bizonyítványt kiállítani a felkészítésről.

Erre a korlátorzásra azért van szükség, hogy a TalkToday! mindenki számára sikerélmény legyen. Így tudom biztosítani, hogy mindenkire jusson idő, és mindenki kapjon lehetőséget a beszélgetésre. Nem utolsó sorban ennyien fértek el az asztal körül :)

Erre a korlátorzásra azért van szükség, hogy mindenki aktívan részt tudjon venni. Nem utolsó sorban ennyien fértek el az asztal körül :)

Egyéni órákra csak az általános órák keretében (és árában) van lehetőség. Ugyanazt a tananyagot tehát egyénileg is megkaphatod, de a felkészítő kurzusok ára jóval kedvezőbb.  

Az érettségi felkészítők 3 szinten építkeznek (ld. a részletes információkat tartalmazó pdf-et: erettsegi_kurzus_leiras.pdf). Pontosan tudni fogod, hogy az adott órán mi a tananyag, honnan lehet rá felkészülni, és te is meg fogod kapni a házi feladatokat. Az óra árát nincs módom visszafizetni. Ha egy-két rövid kérdésed van, nyugodtan megkereshetsz facebook-üzenetben vagy e-mailben, ez nem kerül semmibe. Ha úgy érzed, hogy nagyobb a hiányosság, egyéni óra keretében tudod bepótolni.

Az érettségi felkészítőre való jelentkezésedet 5000 Ft befizetésével tudod megerősíteni. Ha a kurzus valamiért mégsem indulna el (pl. nincs meg a megfelelő létszám), akkor az előleg összege visszajár. Ha a kurzus elindul, de te mégsem jössz el, akkor az előleg összegét nem áll módomban visszafizetni.

Ha az első óra után úgy döntesz, hogy nem fogsz tovább járni, akkor nincs több fizetnivalód. Ha azonban befizeted a félév díját, és később gondolod meg magad, akkor a befizetett összeget már nem áll módomban visszafizetni.

Amennyiben bármilyen oknál fogva az én hibámból maradnának el órák, úgy a kimaradó óráknak megfelelő pénzt természetesen visszafizetem.

A modulra való jelentkezésedet 5000 Ft befizetésével tudod megerősíteni. Ha a modul valamiért mégsem indulna el, akkor az előleg összege visszajár. Ha a kurzus elindul, de te mégsem jössz el, akkor az előleg összegét nem áll módomban visszafizetni.

Ha az első óra után úgy döntesz, hogy nem fogsz tovább járni, akkor nincs több fizetnivalód. Ha azonban kifizeted a a hátralévő összeget, és később gondolod meg magad, akkor a befizetett összeget már nem áll módomban visszafizetni.

Amennyiben bármilyen oknál fogva az én hibámból maradnának el órák, úgy a kimaradó óráknak megfelelő pénzt természetesen visszafizetem.

Alapvetően nem, az érettségi felkészítés a teljes kurzus és a modulok esetében is személyesen zajlik. Ha úgy alakulna, hogy a vírushelyzet miatt nem fogadhatok diákokat személyesen, akkor átköltözünk valamelyik online platformra. Ebben az esetben valószínűleg a modulok is elindulhatnak online. 

A modulok az egész tanév során futnak. Egy modul akkor indul el, ha van rá legalább 2 jelentkező, és sikerült közös időpontot találnuk. Előfordulhat, hogy egy modul indulására néhány hetet várni kell, hogy felszabaduljon egy időpont, ha tele lenne az órarendem. 

Nem. Ha vannak jelentkezők, és van szabad időpont, akkor többször is elindul. Még az is elképzelhető, hogy egy modul két csoportban is fut párhuzamosan. 

Kérlek vedd fel velem a kapcsolatot. Erre a kérdésre attól függően tudok csak válaszolni, hogy mikor jelentkezel, éppen hol tartunk a tananyagban, és van-e még hely egyáltalán. A modulok viszont folyamatosan indulnak, érdemes azokat is megnézned.

Mivel a modulok általában csak néhány alkalmat jelentenek, nem érdemes később becsatlakozni, hiszen egy alkalom elmulasztása is nagy kiesést jelent. Ezen kívül a modulok ára fix, a teljes árat ki kell fizetned érte akkor is, ha nem veszel részt minden órán. 

Ezt természetesen nem tudom garantálni. Hogy felvesznek-e, az attól függ, hogy mennyi tudást gyűjtesz magadba, hogy az érettségin hogyan teljesítesz és hogy mások, akik ugyanarra a szakra jelentkeznek, milyen pontszámokkal szállnak versenybe. Én igyekszem majd minden eszközt a kezedbe adni ahhoz, hogy jól teljesíts az érettségin, de a siker elsősorban a te szorgalmadon és elszántságodon múlik.

Ez függ attól, hogy milyen szintű a probléma, és hogy mit kell tanítanom. Sokan gondolják, hogy ezek a „címkék” megakadályozzák őket például a nyelvtanulásban. Én ezzel nem értek egyet, szerintem mindenkinél meg lehet találni azt a módszert, amely eredményre vezet. Ezek a készségek fejleszthetők, ehhez azonban érdemes fejlesztőpedagógus szakember segítségét kérni.

Mindenképpen írd meg a kérdésedet e-mailben a kretablog.mt@gmail.com címre. Nem tudom megígérni, hogy időben tudok válaszolni, de igyekszem.