Az életmód orvoslásról röviden

Az életmód orvoslásról röviden
2024.03.30.

Az életmód orvoslás 6 pillére: a helyes táplálkozás. a megfelelő fizikai aktivitás, a jó alvás, a stresszkezelés, a kockázatos anyagok kerülése, valamint a pozitív szociális kapcsolatok megléte.

Mi az életmód orvoslás?

Az életmódorvoslás egy orvosi szakterület, amely terápiás életmódbeli beavatkozásokat alkalmaz krónikus betegségek kezelésére és megelőzésére. Az életmód orvoslás interdiszciplináris tudományág, mely átöleli az orvostudományt, a pszichoszociológiát, a népegészségtant és a biológiát.

Melyek az életmóddal összefüggő betegségek?

Hogy csak a leggyakoribbakat említsem:

  • elhízás;
  • 2. típusú cukorbetegség;
  • magas vérnyomás;
  • szív- és érrendszeri megbetegedések, például az érelmeszesedés;
  • daganatos megbetegedések;
  • neurodegeneratív betegségek;
  • mentális betegségek, mint például a depresszió.

Hogyan kezel, mivel gyógyít az életmód orvoslás?

Az életmód orvoslás ugyanúgy tudományos bizonyítékokon alapul, mint bármely más orvosi szakág. Míg azonban a specializált szakterületek egy-egy szerv elégtelenségét, lokalizált problémáit kezeli gyógyszeresen és műtétekkel, addig

az életmódorvoslás a személyt testi-lelki egységként kezeli, környezetében vizsgálja és életmódbeli változtatásokkal gyógyítja.

Az életmódorvoslás 6 pillérre épül: helyes táplálkozás, megfelelő fizikai aktivitás, jó alvás, stresszkezelés, kockázatos anyagok kerülése, valamint a pozitív szociális kapcsolatok megléte. Ezek alkalmazása hatékony a krónikus betegségek kialakulásának megelőzésében, segít a már kialakult krónikus állapotok enyhítésében, és akár azok visszafordításához is hozzájárulhat.

Honnan lehet tudni, hogy ez hiteles tudás?

Az életmód orvoslás szakmaiságát számos nemzetközi szervezet követi, elsőként az alapító szervezet, az American College of Lifestyle Medicine. Amerikában az életmód orvostan ugyanolyan minősített szakág, mint például a kardiológia. Magyarországon az orvosok még nem tudnak ilyen típusú szakvizsgát tenni, de az akkreditált orvosi továbbképzési rendszerben kreditpontokat kapnak, ha elvégzik a képzést. Az életmód orvostan szakmai képviseletét Magyarországon a Magyar Életmód Orvostani Társaság tűzte zászlajára. Számos nemzetközi és hazai orvostani társaság szakmai irányelve tesz életmódtani ajánlást. Erről bővebben az emot.hu oldalon tájékozódhatsz. 

Vissza