Út a boldogsághoz: a szerotonin

Út a boldogsághoz: a szerotonin
2023.10.06.

A szerotonint a boldogság hormonjának is nevezik. De mi is ez az anyag? Mi a feladata? Hol termelődik? Ha boldoggá tud tenni, miért nem árulnak szerotonin-tablettát?

A szerotonin egy ingerületátvivő anyag (neurotranszmitter): az a feladata, hogy üzeneteket közvetítsen az idegsejtek között. Általánosságban a jó közérzethez és boldogság érzethez járul hozzá, de rengeteg más folyamat (például az alvás, az étvágy, a tanulás) szabályozásában is részt vesz. A szerotonin a központi idegrendszeren kívül a bélrendszerben és a vérlemezkékben is megtalálható.

serotonin

A szerotonin nem tud átjutni a vér-agy gáton, ezért hiába is vennénk be szerotonin-kapszulát, az agyhoz nem jutna el belőle semmi. Az agy idegsejtjei tehát saját maguk kell, hogy előállítsák ezt a vegyületet olyan előanyagokból, amelyek át tudnak jutni a vér-agy gáton.1,2,3

Az elkészült szerotonin nem önállóan jut el egyik idegsejttől a másikhoz, hanem egy szállítófehérje (transzporter) viszi át.4 A szállítófehérjének tehát szabályozó szerepe van, ezért sok antidepresszáns készítmény ezt a fehérjét célozza.

Szerotonint ugyan nem érdemes étrendkiegészítőbe tenni, de az előanyagait érdemes megvizsgálni. Az egyik a triptofán: egy aminosav, amelyet egészséges étrenddel tudunk biztosítani a szervezet számára, így abból kiegészítésre alapvetően nincs szükség. A másik, az 5-HTP nevű vegyület megtalálható az étrendkiegészítők piacán, a vegyületet egy növényből nyerik ki.5 Mielőtt azonban bárki rohanna venni belőle egy dobozzal, jó tudni azt is, hogy az 5-HTP extra bevitele súlyos mellékhatásokat okozhat, mert az más ingerületátvivő anyagok (pl. dopamin) szabályozását is megváltoztathatja. A szerotonin-dopamin egyensúly eltolódása káros, és fokozhatja a meglévő problémákat vagy új tüneteket idézhet elő.

Ha krónikus lehangoltságot, fáradtságot, szorongást vagy depresszió tüneteit érzed magadon, akkor ne szerotonin-tablettát keress, hanem fordulj pszichológushoz, életmódorvoshoz, háziorvoshoz!

Néhány extra információ azoknak a bátor olvasóknak, akik nem ijednek meg a tudományos kifejezésektől:

  1. A szerotonint a szervezet a triptofán nevű aminosav átalakításával szintetizálja két lépésben. Először a triptofán-hidroxiláz (TPH) nevű enzim a triptofánból 5-hidroxitriptofánt (5-HTP) állít elő, amit az aromás aminosav dekraboxiláz enzim (AAAD) 5-hidroxi-triptaminná (5-HT) alakít át: ez a vegyület a szerotonin.

serotonin 5 ht biosynthesis pathway 5 ht is synthesized from the amino acid

  1. Az első enzim (a TPH) működése a sebességmeghatározó lépés, ami azt jelenti, hogy ha ez az enzim gátlás alá kerül vagy nem működik megfelelően, akkor a szerotonin szintézis is leáll vagy lelassul. Érdekesség, hogy a TPH enzimnek két változata van: az egyik számos szövetben megtalálható, a másik viszont csak az agyban.
  2. A második enzim (AAAD) működéséhez B6 vitaminra van szükség, s ilyen módon az alacsony B6 vitamin szint hozzájárulhat a lehangoltsághoz.
  3. A szerotonin transzportját biztosító SERT (vagy 5-HTT) fehérjének létezik egy hosszú és egy rövid változata. Azok az emberek, akik DNS-én két hosszú allélt található, kevésbé hajlamosak a depresszióra, mint azok, akik génkészlete egy vagy két rövid allélt tartalmaz.
  4. Az étrendkiegészítőkben megtalálható 5-HTP nevű vegyületet a Nyugat- és Közép-Afrikában honos Griffonia simplicifolia nevű növényből nyerik ki.

Források:

Serotonin Biosynthesis

The Relationship Between Serotonin and 5-HTP

Szerotonin szerkezet: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Serotonin-2D-skeletal.svg/220px-Serotonin-2D-skeletal.svg.png

Szerotonin szintézis: https://www.researchgate.net/profile/Adelina-Petrova/publication/315771564/figure/fig3/AS:667625893920768@1536185825227/Serotonin-5-HT-biosynthesis-pathway-5-HT-is-synthesized-from-the-amino-acid.png

Vissza