A szerotonin a fogyás csodaszere?

2023.11.01.

A szerotonin a boldogság hormonjaként ismert leginkább, de azt is tudni lehet róla, hogy étvágycsökkentő hatása van. Az előző bejegyzésben említettem a szerotonin egyik előanyagát, amely egy növényből nagy tisztasággal előállítható, és amelyről azt feltételezik, hogy segíthet a fogyni vágyóknak. Nézzük meg, hogy tényleg így van-e.

Egy korábbi bejegyzésben már összefoglaltam, amit a szerotoninról röviden tudni érdemes. Abból most csak annyit érdemes kiemelni, hogy a szervezetünk maga állítja elő a szerotonint az 5-HTP1 nevű előanyagból. Ebben a bejegyzésben egy 2012-es tanulmányt mutatok be, amelyben azt vizsgálták, hogy segít-e a fogyásban, ha az étrendet 5-HTP-vel egészítik ki.

A kettős vaktesztben 20 nő vett részt: tízen hatóanyagot kaptak (kezelt csoport), tízen pedig placebót (kontrollcsoport). A kísérlet résztvevői mind túlsúlyos2, de egyéb tekintetben egészséges3, 18 és 50 év közötti nők voltak. 

A vizsgálat 4 héten át tartott. Ez idő alatt minden alany egyénileg beállított kiegyensúlyozott étrendet követett, amely kb. 800 kcal-val volt kevesebb a napi energiaszükségletüknél. A készítményt egy szájba fújható spay-vel adagolták naponta 5-ször. 

A vizsgálat eredményei megerősítették, hogy a Griffonia simplicifolia nevű növényből kivont 5-HTP szájon át adagolva hatékonyan felszívódik és bioaktív, tehát a szervezet átalakítja szerotoninná4. Ezen kívül megállapították, hogy a hatóanyagot kapó személyek teltségérzete5 kielégítőbb volt, mint a kontrollcsoporté, tehát kevésbé érezték éhesnek magukat. 

És hogy segít-e az 5-HTP a fogyásban?
A szerzők leírják, hogy a kezelt csoportban szignifikánsan csökkent a BMI és több testméret6 a kontrollcsoporthoz képest, ami azt jelenti, hogy a kezelt csoport eredményesebben tudott fogyni. A statisztikai szignifikancia azonban ne tévesszen meg senkit, sajnos arról nincs szó, hogy a vegyület hatására ámulatba ejtő fogyások történtek volna. (Szerencsére a szerzők sem állítanak ilyet.)

Nézzük meg objektíven a vizsgálatot és az eredményeket. 

  • A vizsgálat 4 héten át tartott, ennyi idő alatt napi 800 kalóriás deficittel kb. 3 kg zsírvesztés reális mindenféle fogyást segítő hatóanyag nélkül. Az átlagos testtömeg csökkenése egyik csoportban sem érte el a 3 kg-ot, tehát nincs is értelme a különbségeket elemezni. Hiába mondja azt a statisztika, hogy a BMI szignifikánsan csökkent a kezelt csoportban, az a változás abszolút értében nem változtatott az elhízottság állapotán. A tesztalanyok a vizsgálat előtt dietetikustól kaptak tanácsokat, de a folyamat során nem állt mellettük senki, aki figyelte volna, hogy tényleg betartják-e a kalóriacsökkentett étrendet. Nem tesznek említést arról, hogy a résztvevőknek az étkezéseiket naplózni kellett volna.
  • Érdekes ellentmondás a számomra, hogy bár a testtömeg összességében minimális mértékben csökkent, a körméretek csökkentek. Persze ezek sem úgy, hogy az emberre ránézve mérés nélkül is látszana a különbség... A vizsgálat nem tér ki a zsírmentes izomtömegre, de kizártnak tartom, hogy izomtömeg-növekedés magyarázná a jelenséget.
  • A szerotonin közismert hangulatjavító hatásáról. A résztvevők egy tesztet7 töltöttek ki a kísérlet előtt és után, amely depressziós tünetek meglétét tudja kimutatni. A tesztpontszámok mindkét csoportban kicsit csökkentek. Ez jó hír, de mivel ez a faktor egyik csoportban sem volt rizikótényező, véleményem szerint itt nem a szerotonin-hatás okozta a különbséget, hanem maga a fogyás sikere hatott pozitívan. Ez persze csak feltételetés, amivel arra akarom felhívni a figyelmet, hogy legyünk óvatosak az ok-okozati összefüggés kijelentésével.
  • Mivel a szerotoninnak étvágycsökkentő hatása is van, evési mintázatokat, a túlevés/falás tünetetit8 is vizsgálták. A pontszámok mindkét csoportban alacsonyak voltak, hiszen a tesztalanyokat válogatták arra, hogy ne legyen kórtörténetben vagy a jelenben evészavaruk. A pontszámok a 4 hét során nem változtak, ami alapján nem lehet érdemben következtetni arra, hogy a szerotonin-előanyag hozzá járult volna a sóvárgás csökkentéséhez, az evési anomáliák elmulasztásához. (És szerencsére a szerzők sem állítanak ilyet.)
  • Az oldat nem csak Griffonia kivonatot (5-HTP-t) tartalmazott, hanem számos más komponenst9 is, amelyek például a zsíranyagcserére, a nyirokkeringésre és a hangulatra is hatással lehetnek, ezáltal - véleményem szerint - megnehezítik az 5-HTP hatásának elemzését.

Összefoglalva tehát:

  • a vizsgálat fő erőssége a kettős vakteszt módszere.
  • a vizsgálat fő eredménye annak igazolása, hogy az 5-HTP a kivonatból felszívódik és metabolizálódik.
  • a vizsgálat nem volt alkalmas arra, hogy az 5-HTP fogyásra gyakorolt serkentő hatását egyértelműen igazolja. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs ilyen hatás, szóval érdemes szétnézni a szakirodalomban, hogy mások találtak-e valamit. 

Megjegyzések

  1. 5-hidroxitriptofán
  2. 25 < BMI < 35
  3. Normál lipid és szénhidrátanyagcsere, nincs krónikus betegség, nincs depresszió vagy egyéb DSM-IV állapot, nincs evészavaros kórtörténet
  4. Ezt úgy tudták megállapítani, hogy a vizeletben mérték a szerotonin bomlástermékének a szintjét, amely a hatóanyagot kapó alanyoknál jelentősen emelkedett.
  5. A teltségérzetet a Haber Satiety Scale 20 fokozatú skálájával mérték.
  6. A csípő fölötti bőrredő vastagsága, a karkörméret, a csípőnél mért kerület, stb.
  7. A depresszió tüneteit a Beck Depression Inventory (BDI-II) segítségével mérték fel.
  8. Az evési mintákat a Gormally Binge Eating Scale (BES) segítségével mérték fel.
  9. Guarana: a zsíranyagcserére van serkentő hatással; Centella Asiatica: a vér és nyorokkeringésre van jó hatással; Taraxacum: antioxidáns és vízhajtó hatása van; articsóka: méregtelenítő; klamath alga: számos nutritív összetevője van, mint pl. a feniletilamin, ami hangulatjavító hatású.  

 


Felhasznált irodalom: 

M. Rondanelli, A. Opizzi, M. Faliva, M. Bucci, and S. Perna (2012): Relationship between the absorption of 5-hydroxytryptophan from an integrated diet, by means of Griffonia simplicifolia extract, and the effect on satiety in overweight females after oral spray administration. Eat. Weight Disord. 17: 22-28.

 

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések